دانستنیهای تغذیه در کودکان
مواد غذایی عبارتند از:
– کربوهیدراتها: این ترکیبات منبع اصلی کالری مورد نیاز بدن انسان هستند.
توصیه متخصصان تغذیه این است که بین ۵۰ تا ۶۰ درصد کالری روزانه یک فرد از کربوهیدراتها به ویژه نوع مرکب تامین شود.
– پروتئین: این مواد در گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، آجیل، تخممرغ و محصولات لبنی یافت میشوند.
پروتئینها برای ساختن و ترمیم اکثر بافتهای بدن (مانند عضلات، پوست، اندامها و سیستم ایمنی) ضروری هستند. به طور کلی توصیه میشود حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد کالری روزانه یک فرد از پروتئینها تامین شود.
– چربیها: این ترکیبات که لیپید هم نامیده میشوند، در مقدار مناسب برای سلامت حیاتیاند
. چربی بخشی از غشاء همه سلولها و پوشش اعصاب است که برای عملکرد رسانایی اعصاب اهمیت دارد. توصیه میشود بیش از ۳۵ درصد کالری روزانه در رژیم غذایی کودکان بالای دو سال، نوجوانان یا بزرگسالان از چربی تامین نشود.
– فیبر: یک ماده غذایی پرکننده است که به حرکت غذا در طول دستگاه هاضمه کمک کرده از یبوست جلوگیری میکند. غلات سبوسدار، میوهها و سبزیجات تازه منابع خوبی از فیبر هستند.
آکادمی طب کودکان امریکا (AAP) توصیه میکند مراقبین بهداشتی برای اطمینان از دریافت همه مواد مغذی، ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز، هرم غذایی را به عنوان یک مرجع در نظر گیرند.
این هرم غذایی شامل شش پلکان به رنگهای مختلف است که هر یک نشانگر یک گروه غذای
ی خاص شامل دانهها، سبزیجات، میوهها، محصولات لبنی، منابع پروتئینی (مانند گوشت، ماهی، حبوبات، آجیل) و چربیها و روغنها است.
همراهی تغذیه مناسب و ورزش به حفظ سلامت و تناسب بدنی کمک میکند. تغذیه ضعیف و بیتحرکی میتوانند مشکلات متعددی شامل چاقی، سوءتغذیه و کمخونی فقر آهن را در پی داشته باشند.
هرم غذایی
هرم راهنمای غذایی ارائه شده توسط وزارت کشاورزی امریکا (USDA) یک راهنمای غذایی برای کودکان نوجوانان و بزرگسالان محسوب میشود. این هرم شامل شش پله به رنگهای مختلف است. پلهها برای تاکید بر اهمیت ورزش که دست در دست تغذیه به سلامت کمک میکند، در نظر گرفته شدهاند.
شش گروه غذایی مشخص شده در هرم عبارتند از:
– مواد غذایی دانهای شامل انواع نان، حبوبات، برنج، پاستا و غذاهای مشابه. غلات سبوسدار سرشار از کربوهیدراتهای مرکب و دیگر مواد مغذی مهم هستند.
محصولات دانهای تصفیه شده (نان سفید، برنج سفید) دریافتی روزانه نباید زیاد باشد. این محصولات فرآیند شده هستند و بسیاری از مواد مغذی آنها از جمله فیبر، حذف شده است.
غلات سبوسدار مانند جو، برنج قهوهای، نان گندم سیاه بسیار مغذیترند.
– سبزیجات: مصرف انواع مختلف سبزیجات تامینکننده ویتامینها و املاح معدنی متعدد است. سبزیجات منبع بسیار خوبی از فیبر نیز محسوب میشوند.
ضدعفونی و شستشوی مناسب سبزیجات پیش از مصرف ضروری است. این مواد غذایی مفید بهتر است به صورت خام یا بخارپز مصرف شوند.
– میوهها: میوهها منبع مهم ویتامینها به ویژه ویتامین A و C، پتاسیم، کربوهیدراتها و فیبر
هستند. مصرف آنها به صورت خام مفیدتر است.
پیش از مصرف میوهها باید کاملا شسته شوند. آب میوهها جایگزین مناسبی برای میوه محسوب میشود اما تنها در صورتی که ۱۰۰ درصد خالص و بدون افزودنی دیگری باشد. در ضمن آب میوه محتوای فیبری موجود در خود میوه را ندارد.
– محصولات لبنی: شامل شیر و فرآوردههای آن مانند پنیر و ماست است. این مواد غذایی سرشار از کلسیم، پروتئین و ویتامینها به ویژه ویتامین A و D هستند.
– گوشت، ماهی، حبوبات و آجیل: این مواد منابع اصلی پروتئینها هستند. همچنین تامینکننده آهن و ویتامینها به شمار میروند.
– چربیها و روغنها: این مواد غذایی باید در حد متعادل مصرف شوند. اما برای نوزادان و کودکان اهمیت زیادی دارند و تا سن دو سالگی نباید مصرف آنها محدود شود. گرچه قند، نه چربی و نه روغن است، اغلب جزو این دو گروه در نظر گرفته میشود زیرا دریافت غذایی قند تصفیه شده نیز مانند این ترکیبات باید محدود شود.
نظرات :